Wanneer APK keuren?

Wanneer en hoevaak moet je auto APK gekeurd worden?

APK vergelijkenAPK keuringWanneer APK keuren?

Wanneer en hoevaak moet je auto APK gekeurd worden?

Wanneer APK keuren vraag je je af. Wanneer je de auto voor de APK moet laten keuren hangt af van een aantal zaken. Dit hangt af van het bouwjaar van je auto en van de brandstof waar hij op rijdt. Afhankelijk hiervan zal de auto de eerste APK keuring moeten krijgen als hij drie of vier jaar oud is. Daarna vindt de APK keuring per één of twee jaar plaats. De RDW stuurt iedere auto eigenaar een herinneringsbrief zes weken voor de APK vervaldatum. De vervaldatum is ook online op te zoeken op de website van RDW.

Zelf APK prijzen vergelijken

RDW APK herinnering

Iedere eigenaar van een voertuig ontvangt een brief van de RDW waarmee ze je helpen herinneren dat de APK vervaldatum nadert. In deze brief attenderen ze je erop dat jouw auto gekeurd moet worden bij een RDW erkend keuringsstation. Ze vermelden de exacte datum waarop de APK verloopt. Deze datum kun je ook zelf opzoeken op de website van de RDW. De RDW stuurt de herinneringsbrief zes weken voordat de APK verloopt.

APK vervaldatum

BIj iedere APK keuring krijg je een nieuwe APK vervaldatum. Jouw auto moet opnieuw gekeurd worden voordat de APK vervaldatum is verstreken. Anders maak je kans op een forse boete. Dat is de datum waarop de APK vervalt en kan twee maanden voor het aflopen verlengd worden. Als je de auto binnen twee maanden voor het aflopen van de APK vervaldatum laat keuren, dan blijft de APK datum hetzelfde. Als je de auto op een ander moment APK laat keuren, dan wijzigt de APK datum naar dat moment.

Wanneer APK keuren voor benzineauto’s

Nieuwe benzineauto’s krijgen hun eerste APK keuring na vier jaar. De volgende APK keuring vindt dan plaats twee jaar later, en daarna moet hij deze ieder jaar ondergaan. Een voorbeeld: een benzineauto van 1-1-2020 moet dus zijn eerste APK keuring ondergaan op 1-1-2024. Zijn tweede APK keuring vindt twee jaar later plaats op 1-1-2026, daarna 1-1-2027 en daarna ieder jaar.

Wanneer APK keuren voor dieselauto’s

Voor dieselauto’s gelden net wat andere regels. Deze moeten iets vaker APK gekeurd worden. Nieuwe dieselauto’s krijgen hun eerste APK keuring na drie jaar en vervolgens ieder jaar. Bijvoorbeeld: een dieselauto van 1-1-2020 krijgt zijn eerste APK keuring op 1-1-2023 en moet vervolgens ieder jaar een APK keuring laten uitvoeren.

Wanneer APK keuren uitzonderingen

Enkele uitzonderingen op APK keuringen zijn voertuigen van ouder dan 30 jaar. Een voertuig van 30 jaar of ouder hoeft niet meer jaarlijks een APK keuring te krijgen maar eens in de twee jaar. Auto’s van voor 1960 hoeven helemaal geen APK keuringen meer te ondergaan.